Ordlista för vatten och avlopp

En del begrepp och uttryck inom vår verksamhet kan ibland vara svåra att förstå sig på. Här hittar du vanliga ord som används i VA-sammanhang och en förklaring vad de betyder.

ABVA

ABVA står för Allmänna bestämmelser för användandet av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen och innehåller information till fastighetsägare.

Allmän VA-anläggning

Allmän VA-anläggning avses en kommunal eller en allmänföklarad VA-anläggning som har till ändamål att tillgodose behov av vattentjänster för bostadshus eller annan bebyggelse.

Anläggningsavgift

Anläggningsavgift är en engångsavgift för att täcka kostnaden för att ordna en allmän VA-anläggning samt rätten att ansluta sig till den allmänna VA-anläggningen.

Avloppsvatten

Avloppsvatten är ett samlingsbegrepp för spillvatten samt dagvatten och dräneringsvatten.

BDT

BDT står för bad-, disk- och tvättvatten och är ett samlingsnamn för allt avloppsvatten från hushåll minus toalettavloppet. Ett annat namn för BDT-vatten är gråvatten.

Brukningsavgift

Brukningsavgiften är en periodisk avgift som tas ut för att täcka drift- och underhållskostnader, kapitalkostnader för investeringar samt andra kostnader som inte täcks av anläggningsavgiften. Brukningsavgiften består av en rörlig del som beror på vattenförbrukningen och en fast del.

Bräddning

Bräddning är ett tillfälligt utsläpp av avloppsvatten som görs när ett ledningsnät eller ett reningsverk blir överbelastat. Det kan ske vid kraftiga regn, snösmältning eller vid höjda vattennivåer i samband med storm.

Dagvatten

Dagvatten är det tillfälligt förekommande regn- och smältvatten som avrinner på markytan eller andra hårdgjorda ytor så som gator, tak och parkeringsplatser.

Dagvattenavgift

Dagvattenavgift är en avgift som VA-huvudmannen tar ut för att omhänderta och avleda dagvatten.

Dricksvatten

Dricksvatten är kallvatten som kan drickas direkt ur kranen. Dricksvatten räknas som ett livsmedel och följer samt kontrolleras enligt Livsmedelsverkets ställda kvalitetskriterier för dricksvatten.

Dräneringsvatten

Dräneringsvatten är det grundvatten och nedträngande ytvatten (regn- och smältvatten) som avleds från t.ex. husgrunden och vägar.

Duplikatsystem

Duplikatsystem är ett avloppssystem där spillvatten och dagvatten avled i olika ledningsnät.

Enskild VA-anläggning

Enskild VA-anläggning eller annan anordning för vattenförsörjning eller avlopp som inte är eller ingår i en allmän va-anläggning.

Förbindelsepunkt

Förbindelsepunkt, även kallad anslutningspunkt, är den punkt där den privata servisledningen ansluter till kommunens ledning samt ansvarsgränsen mellan fastighetsägaren och kommunen. Förbindelsepunkten ligger vanligtvis placerad 0,5 m utanför tomtgräns.

Gemensamhetsanläggning

Gemensamhetsanläggning är en enskild VA-anläggning som är gemensam för flera fastigheter och som har inrättats med stöd av anläggningslagen. En gemensamhetsanläggning förvaltas oftast i föreningsform av en så kallad samfällighetsförening.

Grundvatten

Grundvatten är sådant vatten som lagras under marken i tomrum och/eller sprickor och bildas genom att nederbörd som inte avdunstar, eller tas upp av växter, rinner ner genom marken.

Gråvatten

Gråvatten även kallat BDT-vatten är avloppsvatten från bad, disk och tvätt från hushåll minus toaletter. Avloppsvattnet från toaletter kallas svartvatten.

Huvudledning

Huvudledning är en ledning av grövre dimension som leder vatten eller avlopp till eller från ett större antal abonnenter/byggnader.

Infiltration

Infiltration innebär att vatten rinner sakta genom marken, t.ex. vid rening genom sand- eller gruslager eller dagvatten som infiltreras genom stenkista på en fastighet.

Kombinerat system

Kombinerat system är ett avloppssystem där spillvatten och dagvatten avleds i en gemensam ledning och är vanligt i äldre områden.

Ledningsrätt

Ledningsrätt innebär att t.ex. VA-huvudmannen har rättighet att lägga ner, bibehålla och underhålla VA-ledningar på annans fastighet.

Lokalt omhändertagande av dagvatten (LOD)

Lokalt omhändertagande av dagvatten innebär att man tar hand om dagvatten lokalt på privat mark.

LPS

LPS står för low pressure sewer och är den engelska termen för LTA, lätt trycksatta avlopp.

LTA

LTA står för lätt trycksatt avlopp och är ett samlingsnamn för alla trycksatta avlopp, som leds från villor och fritidshus. I en trycksatt avloppsledning trycks spillvattnet och systemet behöver därför inte anläggas med självfall, utan kan anpassas till den naturliga terrängen.

Lägenhetsavgift

Lägenhetsavgift är en del av VA-taxan och är en avgift som ska täcka kostnaden för den nytta fastigheten har av att vara ansluten till VA-anläggningen samt drift och underhåll av ledningsnät och vatten- och avloppsreningsverk.

Recipient

Recipient är mottagare för dagvatten eller renat avloppsvatten.

Reservoar

Reservoar är ett vattenmagasin och används för att lagra vatten. Beroende på placering kan reservoarerna benämnas som lågreservoar respektive högreservoar.

Råvatten

Råvatten är orenat grundvatten eller ytvatten som används vid framställning av dricksvatten.

Rötslam

Rötslam är restprodukten efter rening av avloppsvatten i reningsverken. Slammet innehåller näringsämnen reningsverk och används ofta som gödselmedel.

Samfällighet

Samfällighet är en sammanslutning av fastigheter som t.ex. har en gemensam rätt till mark eller har ett gemensamt ansvar för utförande och drift en gemensamhetsanläggning för t.ex avlopp och/eller vatten.

Separering

Separering innebär att ett kombinerat avloppssystem byggs om till ett duplikatsystem, det vill säga att man byter ut en gemensam ledning mot två separata för spillvatten och dagvatten.

Servisledning

Servisledning är de ledningar som förbinder fastigheten med huvudledningarna i gatan. De kan vara både allmänna eller enskilda.

Servitut

Servitut ger rätt för en fastighet att använda en annan fastighet, t.ex. kan en fastighet ha sina servisledningar dragna genom mark som tillhör en angränsande fastighet. Servitut är ett avtal mellan två eller fler fastigheter för att undvika framtida tvister mellan berörda fastigheter.

Servisventil

Servisventil eller avstängningsventil används för att stänga vattnet till din fastighet. Den får endast öppnas och stängas av Falköpings kommuns personal på VA-avdelningen.

Självfall

Självfall innebär att ledningarna läggs med lutning för att transportera bort avloppsvatten. Om lutningen är för liten finns det risk för stopp då de fasta partiklarna inte får tillräckligt med fart. Om lutningen däremot för brant rinner vattnet snabbare än de fasta partiklarna vilket också kan orsaka stopp. 

Spillvatten

Spillvatten är förorenat vatten från bad, disk, tvätt, spolvatten från toalett samt vatten från golvbrunn i våtutrymmen.

Svartvatten

Svartvatten är allt avsloppsvatten som kommer från toaletter. Övrigt vatten från bad, disk och tvätt kallas gråvatten eller BDT-vatten. 

Tillskottsvatten

Tillskottsvatten är sådant vatten som tillförs spillvattennätet men som inte är spillvatten utan kommer från nederbörd, grundvatten och utläckage från vattenledningar. Tillskottsvatten orsakar överbelastning i systemet och utsläpp av orenat avloppsvatten.

Tomtyteavgift

Tomtyteavgift är en del av anläggningsavgiften i VA-taxan för fastigheter som inte är bostadsfastigheter. Tomtyteavgiften beräknas utifrån fastighetens areal.

Tryckledning

Tryckledning är en trycksatt ledning för att pumpa vattnet för förflyttning och används där vattnet inte kan rinna genom självfall.

VA

Förkortningen VA står för "vatten och avlopp".

VA-huvudman

VA-huvudman är den som låter bygga och därmed äger VA-anläggningen. Enbart kommun, kommunalt bolag eller kommunalförbund kan äga en allmänn VA-anläggning och vara huvudman för den.

VA-kollektivet

VA-kollektivet är benämningen på alla fastigheter som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp i en kommun. VA-kollektivet äger alla allmänna VA-anläggningar såsom ledningar, pumpstationer, reningsverk och representreras av kommunens VA-avdelning som sköter anläggningarna.

VA-taxa

VA-taxa reglerar och anger VA-avgifternas belopp och hur avgifterna ska betalas. VA-taxan antas av kommunfullmäktige.

Vattenskyddsområde

Vattenskyddsområden är ett geografisk avgränsat område som inrättas för att skydda och bevara en god vattenkvalitet i Sverige vattentäkten, både på lång och kort sikt. Kopplat till vattenskyddsområdet finns olika föreskrifter till skydd för vattnet.

Vattentjänst

Vattentjänst är en sammanfattande benämning på olika tjänster för vattenförsörjning och avlopp. Det finns tre vattentjänster som regleras enligt vattentjänstlagen eller Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster.

  • V - Vatten (dricksvatten)
  • S - Spillvatten
  • D - Dagvatten

Vattentjänstlagen

Vattentjänstlagen eller Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster finns för att säkerställa att vattenförsörjning och avlopp ordnas ur ett långsiktigt perspektiv med hänsyn till både miljö och människors hälsa samt reglerar förhållandet mellan kommunen, huvudmannen och brukaren.

Vattentäkt

Vattentäkt är en naturlig sötvattenförekomst som nyttjas till dricksvattenproduktion och kan antingen vara en ytvattentäkt eller en grundvattentäkt.

Verksamhetsområde

Verksamhetsområde är ett geografiskt och avgränsat område där kommunen har skyldighet att tillhandahålla vattentjänster.

Ytvatten

Ytvatten är sådant vatten som är synligt i form av vattendrag, sjöar och hav.